התערבות טיפולית למשפחות נפגעות אלימות בעזרת בעלי חיים - חלק א - העמותה לרכיבה טיפולית בישראל
התערבות טיפולית למשפחות נפגעות אלימות בעזרת בעלי חיים – חלק א
  מאמר זה עוסק בהתערבות טיפולית קבוצתית בהורים מכים וילדיהם, שהתקיימה בעמותה לרכיבה וכלבנות טיפולית בתל-מונד. מטרת ההתערבות היא שיפור ושיקום הקשר בין ההורים הפוגעים לילדיהם נפגעי האלימות. ההורים שהשתתפו
0
Summary rating from 0 user's marks. You can set own marks for this article - just click on stars above and press "Accept".
0

 

מאמר זה עוסק בהתערבות טיפולית קבוצתית בהורים מכים וילדיהם, שהתקיימה בעמותה לרכיבה וכלבנות טיפולית בתל-מונד.

מטרת ההתערבות היא שיפור ושיקום הקשר בין ההורים הפוגעים לילדיהם נפגעי האלימות. ההורים שהשתתפו בתכנית שולבו לאחר מכן בטיפול הקבוצתי כדי לשקם את הקשר שלהם עם ילדיהם (לאחר הפסקת האלימות הפיזית) שכן אין כל תחליף למערכת המשפחתית, גם אם אינה מתפקדת היטב בהיבטים השונים ומהווה מקור לתסכולים קשים לאורך חייהם של בני המשפחה.

הטיפול המשולב, הכולל טיפול הנעזר בבעלי חיים, נבחר בשל מאפייניו הייחודיים.

התכנית כללה טיפול קבוצתי משותף של הורים וילדים בכלביה הטיפולית במגוון פעילויות מעודדות תקשורת, הנאה ושיתוף פעולה בין הורים לילדים. לצד זה,  התקיימו שיעורי רכיבה טיפולית על סוסים וכן גם קבוצות טיפוליות וורבליות נפרדות להורים ולילדים.

 

כיצד משפיעה האלימות על הילדים הנפגעים?

רמת ההשפעה של ההתנהגות האלימה על הילדים תלויה בשילוב שבין תדירות לחומרת האלימות. ילדים פגועי אלימות בתוך המשפחה ימצאו כסובלים מדימוי עצמי ירוד, בעיות התנהגותיות וקושי בשליטה בדחפים עד לתוקפנות ממשית. עם התבגרותם יחוו חרדות שונות, דימוי גופני נמוך והפרעות אכילה. תוצאות בולטות נוספות הן תחושות הבושה והאשמה. הילדים מנסים להבין את האלימות נגדם ונוטים להאשים את עצמם (בהתאמה רבה להאשמות של הוריהם כלפיהם) ולהתבייש באלימות כלפיהם.

התכנית הטיפולית המוצגת מטפלת בילדים הנפגעים ובהוריהם במשותף על מנת לשקם את מערכת היחסים הפגועה ביניהם.

 

טיפול הנעזר בבעלי חיים

ATT –  Animal Assisted Therapy  טיפול הנעזר בבעלי חיים, מתייחס לשימוש בבע"ח על ידי מטפלים כליווי לטיפול מסוגים שונים. מטרות השימוש בבעלי חיים במסגרת הטיפול הן: שיפור הדימוי וההערכה העצמית, יכולת להעניק חיבה לגורם לא שיפוטי, שיפור מיומנויות תקשורת, הכנסת מושא חדש לתשומת הלב בטיפול. בעל החיים מציע נחמה, הרגעה, בטחון והקשבה.

הפסיכיאטר א.קוצ'ר זיהה ארבעה מרכיבים של הקשר בין האדם לבעלי החיים: הענקת תחושת ביטחון, אינטימיות, קירבה ועקביות ביחס בעל החיים לבני האדם. שילוב של ארבעת מרכיבים אלה מעניק למטופל בריאות ורווחה נפשית.

 

הצורך לשיקום משפחתי

בשנים האחרונות חלה עליה של מאות אחוזים בדיווח על התעללות בילדים. עם זאת, הניסיון מראה כי הורים אלה מצויים במצוקה רבה בשל מצבה המעורער של המשפחה, אופן ההליך המשפטי ולצד תחושות הבושה והאשמה. השירות למבחן הגדיר את מטרת הטיפול כהפסקת ההתנהגות האלימה כלפי הילדים. לטיפול הקבוצתי יתרונות רבים, שכן הוא מסייע בהתמודדות ישירה עם בעיית האלימות ובולם אותה. אולם, הפסקת ההתנהגות האלימה אינה מסייעת דיה לשיקום המשפחה, שכן יש צורך לבנייה מחדש ושיקום הקשר בין ההורים לילדיהם. התכנית לטיפול קבוצתי בעזרת בעלי חיים בחווה לרכיבה טיפולית בתל מונד, נבחרה כמענה מתאים לצורכי הילדים והוריהם.

 

התערבות טיפולית

בתכנית שולבו הורים וילדים אשר הואשמו בהתנהגות אלימה או בהזנחה כאשר ההשתתפות בתכנית איננה בגדר החובה ולכן הוצגה למשתתפים ככזו שיבחרו אליה רק הורים שיוכיחו מוטיבציה ורמת מחויבות גבוהות. הקבוצה שנבחרה כללה 12 משפחות, אשר נפגשו אחת לשבוע למשך שעתיים וחצי בכל פעם, במשך 12 שבועות. כל מפגש כלל חוויית אילוף משותף בכלביה הטיפולית בעזרת מומחה לכלבנות טיפולית, שיעור רכיבה לילדים לצד קבוצות טיפוליות קטנות להורים. לאחר סיום החלק הטיפולי בעמותה לרכיבה טיפולית, לוותה המשפחה על ידי עובדת סוציאלית אחת לשבועיים להמשך הסיוע.

 

Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On Instagram