ההבדל בין הכלב הטיפולי לכלב הבית - העמותה לרכיבה טיפולית בישראל
ההבדל בין הכלב הטיפולי לכלב הבית
כלבנות טיפולית הינו תחום שאינו מוכר לחלק גדול מהאוכלוסייה.  לכן, הורים המעוניינים לסייע לילדם להתמודד עם חוסר בטחון, דימוי עצמי ירוד, דחיית סיפוקים או לקיחת אחריות, יעלו באופן טבעי את
0
Summary rating from 1 user's marks. You can set own marks for this article - just click on stars above and press "Accept".
1.1

כלבנות טיפולית הינו תחום שאינו מוכר לחלק גדול מהאוכלוסייה.  לכן, הורים המעוניינים לסייע לילדם להתמודד עם חוסר בטחון, דימוי עצמי ירוד, דחיית סיפוקים או לקיחת אחריות, יעלו באופן טבעי את השאלה – "אם נאמץ כלב ונגדל אותו בביתנו- האם התוצאות יהיו דומות?" התשובה היא שגם לכלב הבית יהיה אפקט טיפולי, אך התוצאות של טיפול יהיו משמעותיות יותר.

 

אז מה באמת ההבדל בין החזקת כלב בבית לבין קשר עם כלב בטיפולי הכלבנות הטיפולית?

הכלב הוא ידידו הטוב של האדם, כך שהבסיס הוא זהה בשני המקרים אבל הכלב בטיפולי הכלבנות הטיפולית שונה בתרומתו מהכלב הביתי.

 

נתוני הפתיחה וההכשרה של הכלב– על הכלב הטיפולי להיות בעל מזג נוח, לא יצרי ולא דומיננטי יתר על המידה, אלא עליו להיות בעל מוטיבציה ועם יכולות פיזיות גבוהות לעבודה. איננו מעוניינים שהכלב יהיה "רובוט" אך כן מעוניינים בכך שיהיה רגוע ושנדע לצפות מה שיעשה.

 

הכלבן הטיפולי מתווך בצורה נכונה ומוכוונת בין המטופל לכלב. בכלבנות טיפולית קיים משולש הנקרא- מטפל- מטופל- כלב. כל אחד מהם הכרחי בכדי לקיים תהליך טיפולי ולחולל שינוי. נוכחות הכלבן הטיפולי הוא ההבדל העיקרי והמהותי ביותר בין גידול כלב ביתי לבין תהליך טיפולי בעזרת הכלב הטיפולי.

 

העבודה בין המטופל לכלב הטיפולי– הכלבן הטיפולי עובר הכשרה במשך שנתיים הכוללת התנסות טיפולית מעשית. במהלך התכנית הכלבן לומד תכנים טיפוליים הכוללים תיאוריות בפסיכולוגיה, גישות בטיפול, צרכים מיוחדים, הכרת המרחב הטיפולי, בניית מטרות טיפוליות ועוד. בשביל להבין לעומק  את התמונה הכוללת על המטופל ולבניית תכנית ממוקדת מטרה,  הכלבן הטיפולי נמצא בקשר רציף עם כל הגורמים הרלוונטיים שלהם זקוק המטופל החל ממשפחתו ועד לפסיכולוגים ויועצי תקשורת.

 

דוגמאות לטיפולים:

 

התמודדות עם בעיית התארגנות– בעיית התארגנות היא מאפיין קטן בתוך הפרעה גדולה יותר של בעיות קשב וריכוז -ADHD. כחלק מההכנות הקבועות למפגשים, על המטופל יהיה להכין את הציוד הנחוץ למפגש. כלומר, ניתן לראות כי הטיפול מתחיל אף לפני המפגש כאשר למטופל ניתנת האחריות לחשוב על סדר פעולות אותן יצטרך לבצע כדי לעבוד על פקודת אילוף מסוימת. לדוגמא, על המטופל להכין שני חטיפים וקרקר, לומר לכלב את הפקודה ואז לחזקו בקליק וצ'ופר. בסיום המפגש, על המטופל להחזיר את כל הציוד למקום באופן מסודר. כל אלו, הן פעולות קטנות כחלק מאוסף של ביצועים בסייסים שהמטופל צריך להתמודד ביומיום.

 

עבודה עם ילדים על הספקטרום האוטיסטי– ילדים המאובחנים בקשי תקשורת ובמיומנויות חברתיות. מטרות הטיפול היא קריאת שפת גוף והבנה של סיטואציות חברתיות מתן כלים ליצירת קשר בצורה נכונה. לכן, ההדרכה והנחייה  של הכלבן הטיפולי משמעותית ביותר במתן מענה מוכוון כגון התכופפות לעבר המטופל, יצירת קשר עין ושמירה על נועם.

 

לסיכום, טיפול בכלב ביתי תורמת בהנאה גדולה לכולם, ואף יכולה לתרום לבני המשפחה במישורים טיפוליים רבים. אך עם זאת, מטופל שמגיע למפגש כלבנות טיפולית עם מדריך כלבנות טיפולית מוסמך, מקבל הנחייה מכוונת ונקודתית להשגת המטרה שהוצבה בתחילת הטיפול ולפי כך הטיפול מניב תוצאות מרהיבות ומחולל שינויים בחיי המטופל ומשפחתו.

 

Visit Us On TwitterVisit Us On FacebookVisit Us On YoutubeVisit Us On Instagram