העמותה לרכיבה וכלבנות טיפולית בתל מונד – TRCI
"הופכים אהבה לכלי עזר המחולל שינוי באחר"
העמותה לרכיבה וכלבנות טיפולית בתל מונד – TRCI, הינה עמותה פורצת דרך ומובילה בתחום הרכיבה והכלבנות הטיפולית בישראל, המיישמת ומפתחת מגוון שיטות טיפול, בעזרת סוסים וכלבים, עבור מגוון רחב של אוכלוסיות בעלות צרכים מיוחדים. אנו מאמינים שיחד נוכל לחולל שינוי ולקדם חברה בריאה ומכילה יותר!
למרכז הטיפולי שלנו מוניטין רב בתחום הטיפולי-מקצועי, במגוון רחב של אוכלוסיות בעלות צרכים מיוחדים כגון: נוער בסיכון, ילדים ומבוגרים בעלי מוגבלויות פיזיות, נפשיות וקוגניטיביות, נפגעי תאונות דרכים, נכי צה"ל, פגועי ראש ועמוד שדרה, ילדים בעלי לקויות למידה והתנהגות, לקויי שמיעה, לקויי ראיה ורבים אחרים. המטופלים מגיעים אל העמותה ממגוון רחב של גורמים מפנים וביניהם: משרד הביטחון, הביטוח הלאומי, משרד הרווחה, ארגונים ועמותות שונות וקופות החולים.
המרחב הטיפולי בעמותה הוא מהמתקדמים ביותר בארץ, בעיקר בזכות הצוות המקצועי העוטף כל מטופל. הצוות שלנו, הכולל עו"ס, מלווה את כל מהלכו של הטיפול מתחילתו ועד סופו, עושה שימוש בציוד חדשני ובעזרים מתקדמים ובמגוון רחב של סוסים וכלבים מגזעים וגדלים שונים, מה שמאפשר לסטודנטים, למטופלים ולמטפלים כאחד, להתנסות ולעבוד בסגנונות טיפול מגוונים ותוך התאמה אישית מלאה, לטובת הצלחת הטיפול הפיזי והרגשי כאחד. הטיפולים הינם קבוצתיים ופרטניים, מבוססים על תוכניות אישית, ומותאמים במיוחד לצרכי המטופלים.
העמותה לרכיבה וכלבנות טיפולית אף הקימה בשנת 2014 את יחידת המחקר הראשונה מסוגה, השמה לעצמה למטרה לחקור ולהוכיח בצורה אמפירית את השפעות הרכיבה והכלבנות הטיפולית על מגוון אוכלוסיות בעלות צרכים שונים. לצד הניסיון המעשי והידע הטיפולי החשוב והרב אשר התפתחו ונרכשו מ"חכמת המעשה", יחידת המחקר, בשיתוף עם אוניברסיטת בר אילן, בוחנת ומודדת את ההשפעות הטיפוליות סביב נושאים שונים הנוגעים לתחום הרכיבה והכלבנות הטיפולית.
בואו לבקר אותנו ותראו כיצד גם אתם יכולים לחולל שינוי בחיי האחר
מטרות העמותה
- לאפשר ולהנגיש טיפול מקצועי וראוי באמצעות סוסים ו/או כלבים לכל אדם בעל צרכים מיוחדים, היכול להפיק תועלת מטיפול זה – בכלל זה הסובלים מקשיים רגשיים או לקויות תקשורת, אוכלוסיות מודרות ובמצבי סיכון.
- ליזום ולהוביל חקר ולמידה של שיטות הטיפול \ושיפור יעילות הטיפול על כלל המטופלים וסביבתם
- להכשיר בעלי מקצוע בתחומי הרכיבה והכלבנות הטיפולית ברמה המקצועית והאיכותית ביותר.
- להוביל פיתוח וכתיבה של תכניות חדשניות ליישום הידע הטיפולי באמצעות סוסים וכלבים
- להוות מקור למידע מקצועי ואמין, עבור הורים, מורים ואנשי מקצוע מהעולם הטיפולי.
- להטמיע ערכי סובלנות וקבלת האחר ולעודד מעורבות קהילתית בסיוע וקידום חינוך להכלה ושילוב של אוכלוסיות מיוחדות כשווים בקהילה.
החזון
- לסייע לבני אדם באשר הם המתמודדים עם מגבלות פיזיולוגיות, נפשיות, התנהגותיות או קוגניטיביות, לשפר את מצבם ואת איכות חייהם באמצעות טכניקות מתחום הטיפול בבעלי חיים (בדגש על סוסים וכלבים).
- לחקור ולהעמיק ידע בתחום העבודה הטיפולית בסיוע בעלי חיים, לפתח תכניות טיפוליות חדשניות עבור מגוון של אוכלוסיות בעלות צרכים מיוחדים ושונים
- לקדם ולהגביר את הידע והמודעות לשיטות ויתרונות הטיפול באמצעות בעלי חיים, בקרב כלל ציבור המטפלים, המטופלים והציבור הרחב, ככלי טיפולי יעיל ומועיל.
- לשתף ולהנחיל הלאה את הידע המקצועי הרב שנצבר בעמותה בשנים של טיפול וניסיון, לטובת הכשרת הדורות הבאים של המטפלים תוך הקפדה על רמה מקצועית גבוהה ללא פשרות ולמען המטופלים.
- לפעול להסדרת נושא הרכיבה הטיפולית בישראל, להוביל לקביעת רגולציה שתציב רף מקצועי לכוח האדם ובטיחותי למתקני הטיפול, למען שלומם ובטיחותם של הרוכבים, המטפלים ובעלי החיים.
מנכ"לית העמותה
ד"ר דורית ברפמן, (PhD), מנכ"לית העמותה, שימשה מזה שנים רבות כעובדת סוציאלית קהילתית. במהלך השנים פעלה ויזמה לפיתוח תהליכים סביבתיים שונים בתחום הטיפול בילדים בעלי צרכים מיוחדים. דורית בעלת דוקטורט בעבודה סוציאלית מטעם אוניברסיטת בן-גוריון. לפני שמונתה כמנכ"לית העמותה לרכיבה וכלבנות טיפולית , שימשה דורית כמדריכה מקצועית של עובדים סוציאליים בהוסטל לנפגעי נפש בבאר שבע וכעובדת סוציאלית קהילתית בפתח-תקווה ובלוד. בשנים האחרונות משמשת דורית כמרצה באוניברסיטאות בר אילן ואריאל בתחומי המגזר השלישי והעבודה הסוציאלית הקהילתית.
הוועד המנהל
הועד המנהל של העמותה מורכב מנציגים מובילים בתחום עיסוקה של העמותה. הועד משמש כמנהיגות מתנדבת ועיקר תפקידו בהובלת פעילויות העמותה לצורך הגשמת חזונה וקביעת המדיניות ותקציבי הפעילויות.
חברי הועד המנהל של העמותה רואים עצמם כנציגי תחום ההתערבות הטיפולית ושמים דגש על רווחתם של המטופלים והצלחת התהליכים הטיפוליים. כל אחד מחברי הועד מחויב לפעול לטובת העמותה, בתום לב, ועל פי החוקים והנהלים הנוגעים לפעילותה התקינה והשוטפת.
חברי הועד, המאמינים בשיטות הטיפוליות של העמותה כדרך לחולל שינוי בחיי המטופלים ובעלי הצרכים המיוחדים, ייסדו את העמותה לפני כ30 שנה, בהתנדבות מלאה ומתוך האמונה כי בעלי החיים יכולים לחולל שינוי רב בחיי אנשים בעלי צרכים מיוחדים, הקרובים לליבם, ומתוך היכרות אישית וניסיון רב בתחום.
המייסדים
השותפות ארוכת השנים עם הפילנתרופים ואנשי העסקים, מר מוריס קאהן ומר ליאון קופלר, הלכה והתעצמה עם השנים, כשבמהלכן זכינו כולנו להיות עדים לשיפור המשמעותי שחולל התהליך הטיפולי בחייהם של אנשים רבים – שינויים ופריצות דרך שלא היו מתרחשים ללא האמון הרב והתמיכה הבלתי מסויגת לה זכינו משני השותפים לדרך, ואשר העזרה לזולת הינה נר לרגליהם.
אהבתם לבעלי חיים, הרצון לסייע לאוכלוסיות בעלי צרכים מיוחדים והחזון המשותף שלהם ושלנו העמיקו את הקשר המיוחד של העמותה עם שני תומכינו אלה והשותפות איתם מהווה מקור השראה וידע גדולים עבור העוסקים במלאכה.
משכנה הנוכחי של העמותה בתל מונד נבנה בשנת 2000 הודות לתרומתם הנדיבה ופעילויות העמותה לא היו מתאפשרות ללא תמיכתם. למעשה, האמון שניתן בצוות העמותה ובשיטות הטיפוליות הנהוגות בה אף הובילו את השניים ליזום ולהקים בשנת 2014 את יחידת המחקר הפועלת במסגרת העמותה (לינק ללשונית יחידת המחקר) ועל כך אנו אסירי תודה.
המתנדבים שלנו
העמותה לרכיבה וכלבנות טיפולית מסתייעת באופן קבוע במערך מתנדבים מסורים. מערך המתנדבים המקיף את הצוות המקצועי בכל יום מימות השנה מונה כ 250 איש ואישה, נער ונערה , הפועלים במסירות ומקצועיות לאחר שעברו הכשרה מתאימה ומיון קפדני.
המתנדבים מגיעים אלינו מכל שדרות החברה, צעירים ומבוגרים, מתנדבי שנת שירות, צעירים וצעירות בשירות לאומי, ובני נוער רבים הבוחרים במרכז כמקום שבו הם מתנדבים במסגרת פרויקט המחויבות האישית בתיכון. לצד הצוות המקצועי והמסור, מהווים המתנדבים את הכוח המשמעותי באורווה ובכלבייה הטיפולית.
בנוסף, אנו נעזרים ומלאי הערכה לקבוצות מתנדבים מחו"ל המגעות אלינו ומשתלבות בעשייה במסגרת שת"פ עם קהילות בעולם.
במסגרת מיזם משותף וייחודי שיצרה TRCI עם האגודה להתנדבות, נבחרה העמותה כארגון היחיד בישראל המיישם במסגרת פעילותו שילוב כוחות של נוער מתנדב ישראלי ואירופאי – מתנדבי השירות הלאומי של מדינת ישראל בשילוב עם מתנדבים מגרמניה הבוחרים להגיע לארץ ולהקדיש שנה שלמה מחייהם לעבודה התנדבותית למען אוכלוסיות חלשות בחברה. אלה לצד אלה, חולקות שתי קבוצות הצעירים מגורים משותפים בשטח החווה, ומהוות חלק חיוני ומשמעותי במצבת כוח האדם המסייע לצוות הטיפולי בעבודתו עם המטופלים בשעות היום, ולצוותי האורווה והכלבייה בשאר הזמן, בהיותם אלה האמונים על שמירת רווחתם ובריאותם של הסוסים והכלבים הטיפוליים בכל ימות השנה, בשבתות ובחגים, בהנחיית כ"א המקצועי במקום, המוודא את רמת הטיפול הגבוהה בבעלי החיים בכל ימות השנה.
אנו מודים מידי יום ומקרב לב לצוות המתנדבים המופלא והמסור שלנו – על הסיוע, התרומה, הפעילות והאכפתיות של כל אחד ואחת מהם, על רוחב ליבם, צניעותם ומסירותם למטופלי המרכז.
תודה מקרב לב לאותם אנשים המאמינים שהשינוי מתחיל מבפנים. ישר כוח!